Ilkka Lariola / AKU


Vaellusta Mallorcalla

Nikanderin yhteistyökumppani, Natura Viva Oy -yrittäjä ja vaellusohjaaja Ilkka Lariola otti Mallorcan vaellukselle testiin AKUn SL Approach GTX ja Arriba II GTX -ulkoilukengät sekä X-Socks Trekking Extreme Light -sukat.

Lariola kertoo:

”Mallorca on yksi minun suosikkikohteitani vaellusretkille. Täällä on järjestetty yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa vaellus- ja seikkailumatkoja jo puolenkymmentä vuotta.

Vanhemmille suomalaisille tulee Mallorcasta puhuttaessa mieleen Keihäsmatkat ja tolkuton ryyppääminen rantakohteissa. Nuoremmille saattaa tulla ensiksi mieleen Mr. Mallorca. Onneksi pikkuhiljaa ihmiset ovat löytäneet toisenlaisen Mallorcan. Tätä olemme paikallisten oppaiden kanssa yrittäneet edistää.

Turismi on edelleen täällä se iso juttu, ja suurin osa ihmisistä tulee Mallorcalle makaamaan rannalle sangriakannu tai San Miguel -tölkki vieressään. Turistikeskusten ulkopuolelta löytyy kuitenkin villimpi Mallorca, josta löytyy loputtomiin toinen toistaan hienompia seikkailu- ja vaellusreittejä. Kaikki paikalliset oppaamme ovat syntyneet Mallorcalla ja tuntevat kaikki saaren parhaat vaellusreitit ja hienoimmat paikat.

Suosituin alue ulkoilma-aktiviteeteille on Tramuntana-vuoristo. Sen korkein huippu Puig Major kohoaa 1 455 metrin korkeuteen. Vuoristo nousee kuitenkin lähes pystysuoraan merestä ja vuorenseinämät ovat todella jyrkkiä. Talvella ei ole mitenkään tavatonta, että korkeimmilla huipuilla on lunta.

Myös muualla kuin vuoristossa löytyy hienoja vaellusreittejä. Reitit eivät ole erityisen hyvin merkittyjä kaikissa paikoissa, ja monesti ainoastaan paikalliset tietävät parhaat reitit ja hienoimmat paikat.

Mallorcalla ei myöskään tunneta jokamiehenoikeuksia. Kulkeminen yksityisalueen läpi vaatii aina luvan ja välillä vaellusreiteillä on portteja, jotka on lukittu. Paikallisten kanssa saadaan portit auki – tai ainakin tiedetään etukäteen minne ei kannata mennä. Toki paljon hienoja reittejä löytyy myös omatoimimatkaajalle.

Haluamme retkillä viedä asiakkaamme aina parhaisiin paikkoihin ja katsomaan hienoimpia nähtävyyksiä. Välillä tämä tarkoittaa, että joudumme valitsemaan vaikeampia polkuja – ja myös poistumaan polkujen ulkopuolelle. Ylipäänsä vaellusreitit täällä ovat kivikkoisia ja melko vaikeakulkuisia.

Näihin olosuhteisiin olen jo vuosia etsinyt sopivia kenkiä. Olen tottunut kävelemään vaikeassakin maastossa matalavartisilla kengillä, mutta mielellään haluaisin kuitenkin kunnollisen ja jäykemmän pohjan. Huippuominaisuus olisi myös se, että kengät kestäisivät kulutusta. Aikaisempien kenkien kohdalla on tuntunut, että siinä vaiheessa kun kengät ovat juuri vasta muotoutuneet jalkaan, olen huomannut että pohjat alkavat irrota tai kangas on revennyt. Olen miettinyt onko kävelytyylissäni jotain erityistä vikaa, kun kengät saattavat kulua loppuun alle kuukaudessa.

Muutama viikko ennen tämän kevään reissua sain kaksi paria Aku-kenkiä: järeämmät, SL Approach GTX -malliset, sekä hieman kevyemmät, Arriba II GTX -kengät. Kummassakin on siis Gore-Tex-kalvo. Olen käyttänyt kumpiakin kenkiä täällä, ja ensikokemukset ovat pelkästään positiivisia. Vibram-pohjat ovat äärimmäisen pitävät myös märällä – ja tässä on suuri ero aikaisempiin kenkiini. Muutenkin kengät istuvat jalkaan erinomaisesti, eikä mitään ongelmia ole tullut.

Yritin jo Suomessa vähän ajaa kenkiä sisään. Varsinkin järeämmillä kengillä huomasi, että jäykkään pohjaan kestää hieman pidempään tottua. Parin päivän kävelyn jälkeen ei kuitenkaan ole enää jalkapohjat hellänä – ja kenkä tuntuu paremmalta joka päivä. Pidän myös erityisesti Approach-kenkien kumisista kärki- ja kantavahvistuksista. Nämä ovat yleensä ne ensimmäiset paikat, jotka kuluvat minun käytössä puhki.

Ainoa ongelma tähän mennessä on ollut liian hyvä sää: ei ole paljon ollut tarvetta Gore-Tex-kengälle – ja porottavassa auringon paisteessa toivoisi vähän paremmin hengittävää kenkää. Pitää siis seuraavaksi saada samat mallit ilman kalvoa.

Ensi viikolla on vaelluksen lisäksi muutamana päivänä vesiaktiviteetteja. Katselinkin jo Aku-kenkien kotisivuilta Aguana Light -kenkää, joka olisi täydellinen canyoning- ja coasteering-päivinä. No, jos kahden viikon reissulle tarvitsee viidet eri kengät, se alkaa olla jonkinasteista liioittelua. Eli hyvin näillä kaksillakin pärjää.

Kenkien kanssa minulla on muutama pari X-Socks-sukkia: yhdet ohuemmat ja yhdet paksummat. Myös sukista ensivaikutelma on erinomainen. Lisäksi Marathon-sukilla tuli jo juostua Rooman maraton maaliskuussa, eli niitäkin uskallan suositella.

Vielä ei ole kulutuksen jälkiä näkyvissä kengissä tai sukissa. Siitä miten kengät ja sukat kestävät kulutusta, en näin lyhyen käytön perusteella vielä osaa sanoa mitään. Tästä pääsen raportoimaan kuitenkin viimeistään syksyllä.

Kesä kuluu Suomessa pääasiassa kajakissa istuen, joten sinä aikana eivät vaelluskengät ja -sukat pääse liikaa kulumaan. Nyt on kuitenkin vielä puolitoista viikkoa reissua jäljellä täällä Mallorcalla. Syksyllä on taas vuorossa useampi viikko vaellusta Madeiralla ja Teneriffalla.

Vaellusterveisin

Ilkka